Nőtt a hazárdjátékoktól függőek száma Csehországban


Csehországban tavaly mintegy 120 ezerre emelkedett a különböző hazárdjátékoktól függő személyek száma. A drogtól és hazárdjátékoktól való függőséget figyelő nemzeti központ hétfőn Prágában nyilvánosságra hozott jelentése szerint tavaly több mint félmillió cseh állampolgárnak lehetett problémája ezzel a társadalmi jelenséggel.

   

A különféle hazárdjátékokban az emberek összesen mintegy 40 milliárd koronát (464 milliárd forint) veszítettek. Egy hazárdjátékfüggő személy átlagos adóssága szakértői becslések szerint elérte az 1,2 millió koronát (13,92 millió forint). A korábbi, 2014-es évet érintő jelentés szerint a problémás személyek száma mintegy 440 ezer volt, míg a kimondottan függő játékosoké mintegy 100 ezer. Az adósság pedig mintegy 600 ezer koronát tett ki. 
    

"A 2016-os év adatai a kockázatos és problémás személyek, illetve a patologikus játékosok számának mérsékelt növekedését jelzik" - olvasható a dokumentumban. Szakértők szerint a csehországi férfiak négy százalékának, míg a nők egy százalékának lehetnek súlyos problémái. A hazárdjátékfüggő személyek 10 százalékát tizennyolc éven aluli fiatalok alkotják. "Néhány közismert játékos adóssága elérte a több tízmillió koronát" - állítják a szerzők.
    


Az előzetes adatok szerint a hazárdjátékokra tavaly 196,4 milliárd koronát költött a cseh lakosság, abból nyereség formájában 157,1 milliárd korona került vissza a játékosokhoz. Az elveszített összeg 39,2 milliárd koronát tesz ki. A hazárdjátékokra fordított összeg nagysága 2013 óta folyamatosan emelkedik. A hazárdjátékokból az államnak és az önkormányzatoknak tavaly 10,5 milliárd koronás bevétele volt. 
    


A hatóságok tavaly több mint 400 illegális játéktermet fedeztek fel. Hazárdjátékfüggőség miatt mintegy másfélezer személy kezeltette magát a tavalyi évben. 
    

Csehországban az idei évtől kezdve engedélyezték a külföldi szerencsejátékcégek működését, valamint az internetes hazárdjátékokat is.

forrás: MTI
Copyright © sokxos. Blogger Templates Designed by OddThemes